J.Basanavičiaus 10, LT-20107 Ukmergė Kodas 190341397
Tel. 8~340 63612, faks. 8~340 63662
El. paštas: rastine@basanavicius.ukmerge.lm.lt
Darbo laikas: I-IV 8-16.45 val., V 8-15.30 val.
Pietūs: 12.00 - 12.30 val.
Elektroninis dienynas Tvarkaraščiai Ugdymas karjerai Basakojis Projektai
  • Description slide 5

  • Description slide 6

  • Description slide 7

  • Description slide 8

Norime pranešti, kad gimnazijos biblioteka gavo pirmojo reprintinio mėnraščio Aušra leidinius. Kviečiame susipažinti.

 „Žmonės, nežinantieji istorijos, visada lieka vaikais“

 Pirmasis „Aušros“ numeris pasirodė 1883 m. balandžio mėnesį su išspausdinta kovo mėn. (kowinis) data. Pirmojo numerio pratarmės pradžioje pateiktas senas romėnų posakis: „Homines historiarum ignari semper sunt pueri“ – „Žmonės, nežinantieji istorijos, visada lieka vaikais“. Tuo posakiu laikraštis vadovavosi visą laiką.

 Šis Didžiajai Lietuvai skirtas visuomeninis politinis ir literatūrinis laikraštis lietuvių kalba „Aušra“ ėjo iki 1886 metų. Nepriklausomybės akto signataro  Jono Basanavičiaus ir jo bendražygių leidinys sutalpintas į keturias knygas, pridėta ir aiškinamoji knyga – įvadinis tomas. „Šitame įvadiniame tome yra adaptuota antologija, tai yra, atrinkti įdomiausi „Aušros“ tekstai, kuriuos galima be didelio vargo suprasti, jie tiesiog yra pritaikyti šiuolaikiniam žmogui ir, aišku, žodynėlis bei slapyvardžių rodyklė“, – pasakoja prezidento patarėja, istorikė Jolanta Karpavičienė.

 Pirmojo lietuviško mėnraščio „Aušra“ reprintinis leidimas pirmiausia suteikiamas šalies bibliotekoms, muziejams, lituanistiniams centrams, užsienio bendruomenėms ir mokykloms. Iš viso per 2000 egzempliorių. Prezidentas Gitanas Nausėda tikisi, kad jaunoji karta su dideliu susidomėjimu paims į rankas šį leidinį ir, kad tai žadins jų patriotinę dvasią ir pilietinę galią.