J.Basanavičiaus 10, LT-20107 Ukmergė Kodas 190341397
Tel. 8~340 63612, faks. 8~340 63662
El. paštas: rastine@basanavicius.ukmerge.lm.lt
Darbo laikas: I-IV 8-16.45 val., V 8-15.30 val.
Pietūs: 12.00 - 12.30 val.
Elektroninis dienynas Tvarkaraščiai Ugdymas karjerai Basakojis Projektai
  • Description slide 5

  • Description slide 6

  • Description slide 7

  • Description slide 8

Visą kovo mėnesį gimnazijos bendruomenė organizavo  ir vykdė veiklas, skirtas patyčių prevencijai ir kitokio žeminančio elgesio stabdymui. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas patyčių reiškinio atpažinimui ir galimiems sprendimo būdams. Vyko teminės klasės valandėlės, integruotos pamokos. Integruotos informacinių technologijų ir psichologijos pamokos metu, mokiniai supažindinti su elektroninių patyčių reiškiniu ir galimomis pasekmėmis. O integruotoje dailės pamokoje mokiniai pradžiugino kūrybiniu projektiniu darbu. Jie kūrė ypatinga hipotetinį žmogų.  Šios idėjos siunčiama žinutė – nepaisant to, kokių išskirtinių bruožų esi, dėl jų esi ypatingas.

Lietuvių kalboje nėra tikslaus termino, apibūdinančio patyčių reiškinį, kuris atspindėtų visą elgesio įvairovę, būdingą patyčioms. Galime rasti įvairių žodžių, skirtų šiam reiškiniui įvardyti: priekabiavimas, priekabės, užgauliojimas, ujimas, kabinėjimasis, skriaudimas, pažeminimas, erzinimas, gąsdinimas, apkalbinėjimas, ignoravimas ir pan.

Nors daugiau kalbame apie šio reiškinio ypatumus tarp vaikų ir paauglių, tačiau jis yra būdingas ne tik vaikams ir paaugliams – patyčios vyksta ir šeimoje, ir tarp suaugusiųjų darbe. Svarbiausios patyčių savybės: patyčios – tyčiniai veiksmai, toks elgesys yra pasikartojantis, patyčių situacijoje vyrauja psichologinė ar fizinė jėgos persvara.

Taigi natūraliai kyla klausimas, ką daryti, kad išvengti ar bent jau sumažinti patyčias. Visų pirma reikia pradėti nuo savęs, savo šeimos. Labai svarbus uždavinys šiandieninei šeimai – ugdyti tolerantišką asmenybę. Tai asmenybė, kuri gerai save pažįsta – vertina savo privalumus ir žino savo trūkumus, pasitiki savimi ir aplinkiniais, jaučiasi saugi pasaulyje ir gali paprašyti pagalbos, kai reikia, jaučiasi atsakinga ir galinti daryti įtaką savo bei bendruomenės gyvenimui, atvira naujovėms.

Deja nei vienas nesame apsaugoti nuo nemalonaus elgesio su mumis, svarbiausia netylėti ir nekentėti vienam. Labai svarbu, kad  kiekvienas savo pavyzdžiu, o ne kalbomis rodydami  toleranciją ir pagarbą kitiems, mokytumėme ateities kartą garbingo ir socialiai priimtino elgesio.