J.Basanavičiaus 10, LT-20107 Ukmergė Kodas 190341397
Tel. 8~340 63612, faks. 8~340 63662
El. paštas: rastine@basanavicius.ukmerge.lm.lt
Darbo laikas: I-IV 8-16.45 val., V 8-15.30 val.
Pietūs: 12.00 - 12.30 val.
Elektroninis dienynas Tvarkaraščiai Ugdymas karjerai Basakojis Projektai
  • Description slide 5

  • Description slide 6

  • Description slide 7

  • Description slide 8

 Ketvirtadienio popietę IIIa klasė su auklėtoja Gražina Macijauskaite vyko į edukaciją Tuskulėnų rimties parke. Vienas iš šios edukacijos  tikslų – supažindinti jaunimą su tragiška XX a. vidurio Lietuvos istorija. Tuskulėnų dvaro istorija glaudžiai susijusi su tragiškais XX a. vidurio įvykiais, nors mena ir laikus, kuomet jo teritorijoje XVII a. buvo degamos plytos Šv. Petro ir Povilo bažnyčiai, o XIX a. vid. dvaro rūmuose rinkosi Vilniaus intelektualai. 1944–1947 m. čia buvo slapta užkasti NKGB (MGB) vidaus kalėjime ir Vilniaus apylinkėse nužudyti antisovietinio ginkluotojo pasipriešinimo kovotojai ir jų vadai, dvasininkai ir kiti asmenys, neįtikę sovietiniam totalitariniam režimui.

 Mokiniai  apžiūrėjo Baltojo dvarelio ekspoziciją „Tuskulėnų dvaro paslaptys“, kuri  lankytojams atskleidžia sovietinio totalitarinio režimo sukurtą mirties nuosprendžių priėmimo ir vykdymo mechanizmą. Apžiūrėjo eksponuojamuose archyviniuose dokumentuose pateikiamą informaciją apie nužudytuosius ir egzekucijų vykdytojus. Tarp ekspozicijos dokumentų  radome  nužudyto ukmergiečio laišką  žmonai Filomenai:

 „File, paskutinį kartą aš Tau rašau. Tu gyvenk toliau,  aš mirsiu. Augink dukrelę Rūtelę-Reginą. Kai ji užaugs, pasakyk jai, kad aš ją mylėjau...“

 Neišdildomą įspūdį paliko koplyčia Kolumbariumas - pilkapio formos statinys, kuriame per 2004 m. Vėlines atgulė Tuskulėnuose atkastų žmonių palaikai. Jame vienodose urnose-karsteliuose, sudėtose į kriptas, palaidoti 717 žmonių palaikai.

 Klasės vakaras vyko Keistuolių teatre, mokiniai žiūrėjo spektaklį  „Šekspyro raštai sutrumpintai“, pastatytą pagal pasaulyje itin garsią „Reduced Shakespeare Company“ pjesę, kuri atskleidžia vyraujančius minimo autoriaus interpretavimo kanonus, leidžia suabejoti turimomis žiniomis ir į visa tai pasižiūrėti su humoru.

 Puikus ketvirtadienis!